Інтерв'ю з Любомиром Дворжаком - засновником компанії

21.8.2018

Хочете знати, хто стоїть за народженням косарок SPIDER? Які труднощі і перешкоди необхідно подолати для просування косарок SPIDER в більш ніж 50 країн? Читайте інтерв'ю із засновником компанії - Любомиром Дворжаком.

Interview with Lubomír Dvořák - the founder of the company

Смирення-невід'ємна року успіху< / strong>< / h2>

Я обмінявся візитною карткою з Любомиром Дворжаком давним-давно на прес-конференції. Я хотів взяти у нього інтерв'ю так як був переконаний, що створений ним бренд заслуговує на увагу якомога більшої кількості людей. Це історія героїзму, бажання, мужності і неймовірних зусиль. Його винахід – це Четверта Промислова Революція в дії. Щоліта я ховав візитку в папку ідей і збирався підготувати питання, проте в підсумку я завжди здавався. Я думав, що у мене не буде можливості наздогнати його. Я був неправий, мене зустріли з інтересом і добротою. Власник ТОВ «ДВОРЖАК», косарки для схилів, в Поледе Любомир Дворжак виявився аж ніяк не суворим людиною. А у вас, наші читачі, є можливість Дізнатися більше про знаменитих косарках SPIDER.

Чому ви вирішили зайнятися бізнесом? Чи було це логічним результатом вашого досвіду, навичок, захоплень? Я чув, що прототип косарки з дистанційним управлінням був фактично змонтований в гаражі ...

Швидше за все, бажання займатися бізнесом було в мені з самого дитинства, мій батько прищепив мені. Він був одним з умілих майстрів, і він мене навчав. У нас була невелика майстерня будинку, а в той час, коли я був підлітком не було можливості купити що-небудь, як сьогодні. Ми повинні були робити все самі. Я виріс на маленькій фермі, де спочатку все вирощувалося вручну. Оскільки мій батько хотів полегшити свою працю, він займався виробництвом сільськогосподарських машин для обробки землі. Єдине, що можна було купити в той час-це металевий скребок, ніхто не міг купити що-небудь дороге через стандартизації. Залякування у той час було економічним злочином, а з допомогою деяких інформаторів, що слідували за працьовитими людьми, іноді доводило до допитів. Так і сталося з моїм батьком. Це стало однією з причин, чому я почав ненавидіти режим в той час і хотів стати так званим фрі-лансер.

Був це найкращий спосіб запропонувати машину з високою доданою вартістю? Чи Не простіше продати ідею і нічого не робити?

Є цікава історія, пов'язана з цим питанням. Коли я створив перший прототип, один з моїх знайомих порадив мені запатентувати цю ідею. Природно, я нічого не знав про патентування і навіть не вірив, що отримаю таку важливу річ. Проте, я обшукав телефонну книгу і знайшов патентного повіреного в Пельгржимові. Я приїхав до нього, так як він знаходився недалеко. На мій подив, ця людина багато років пропрацювала в інженером-конструктором «АГРОБУД» в Пельгржимові. Одним з проектів, якими він займався, була косарка Kabar. Але ця машина ніколи не вироблялася. Я не знаю причин. Мені запропонували скласти експертний висновок про доцільність моєї ідеї. Я погодився з його пропозицією. Мені сказали, що мій проект життєздатний, але те, що я вже зробив це максимум моїх можливостей, і у мене немає шансів створити або продати машину. Для мене виявилося великим сюрпризом, що він запропонував мені стати співавтором і реалізувати мою ідею в вищезгаданої компанії. В цей момент я попросив у нього свою папку, подякував і швидко пішов. Я вирішив патентну процедуру в патентному бюро в Празі, де мені ніколи не пропонували "співавторство". Подібних випадків з продажем проекту було кілька, особливо з-за кордону. Ці ознаки переконали мене в тому, що я рухаюся в правильному напрямку і шанси на успіх будуть значними.

Який принцип такий косарки? Що косарка може на сьогоднішній день? Де її можна застосувати?

Основною перевагою косарки є її безконтактність. Просто направте її в потрібному напрямку за допомогою пульта дистанційного керування і не важливо пагорб це або болото. Ще одна особливість, яку не пропонує жодна інша косарка, - так зване «підмітання». Це означає, що завдяки оригінальному шасі машина буде обробляти кожен кут. Чудова маневреність косарки дозволить вам рухатися в будь-якому напрямку, тому ви можете переміщати її як ніби підмітаєте. Завдяки цим унікальним характеристикам наша машина стала бестселером. Ті, хто займається екологічним обслуговуванням, не може уявити собі роботу без нашої косарки сьогодні. Спочатку ми думали, що косарку будуть купувати для косіння на схилах. Досвід показав, що діапазон областей набагато ширше. На нашу думку, косарка буде стандартом в кожному селі, кожному місті, шосе, річковому басейні або водопровідної станції. Список існуючих клієнтів буде на декількох сторінках. Наприклад, гоночна траса «Наскар» або космічний центр імені Кеннеді.

Косарка - захищений патентом продукт не тільки в Чеській Республіці, але ви також отримали патентний захист в США і Японії. Це вражаючий успіх. Важким був шлях?

я повинен визнати, що отримати патентний захист зовсім не просто. Минуло 15 років з тих пір, як ми отримали перший патент, і ми вже отримали ряд інших засобів захисту, що мають міжнародне значення, на жаль, не все пройшло гладко. Наприклад, ми розробили безредукторну коробку передач, яку ми ввели в патентну процедуру. У відомстві промислової власності в Празі процес реєстрації проходив без будь-яких проблем, але, коли ми почали міжнародну фазу, процес був зупинений офіційною особою в Женеві. Виникли протиріччя в тому, що система не може бути функціональною, тому її не можна запатентувати. Він також пред'явив докази університетських професорів з Женеви. Після декількох років захисту нашої ідеї з патентним повіреним Женеви, в кінцевому підсумку нам надали патент. Ми досі не знаємо, що послужило причиною затримки.

Незабаром після того, як ви почали виробництво, ви отримали визнання експертів буквально в усьому світі. Як ви впоралися з цією радісною новиною?

Так, ми називаємо це Зал Слави, і він займає майже весь простір входу в наш завод. Ми отримали нагороди за кращий інноваційний продукт. Одну навіть з Австралії. Ми були першими, хто отримав визнання від Великобританії, потім слідували Німеччина і Словенія. Ми були в захваті від премії Red Dot. Це був приз за дизайн на міжнародному конкурсі в Ессені, Німеччина. У той час це був третій приз, який отримав чеський продукт за 50-річну історію конкурсу. У цей день Шкода був також нагороджений Октавією. Великою честю була також премія Czech Head Award, яку ми отримали в 2014 році. Тим часом, ми отримали ще багато інших нагород і визнання. Кожен додатковий приз був новим стимулом стати ще краще і скромніше, бо смирення - невід'ємна годинать успіху.

Ви коли-небудь сумнівалися в значимості свого прагнення, наприклад, коли зайшли в глухий кут?

Звичайно, є багато моментів, коли ви хочете упакувати і продати. Як це не парадоксально, так зазвичай відбувається в роботі з чиновниками. Я не знаю, ця наша «удача» або стандарт, але з цим стикаються всі, хто хоче зробити щось не так, як зазвичай в цій країні.

< em > у розширення виробництва довелося вкладати кошти. Європейські фонди допомогли в цьому. Перед ними є також велика відповідальність. Як вам це вдалося, особливо на початку вашого бізнес шляху?

початок бізнесу було в значній мірі невідомо в усіх напрямках, включаючи фінансування. Я пам'ятаю, як довго думав, з чого почати. Що б я не придумав, я завжди стикався з непереборним бар'єром, і це були гроші. У мене була тільки невелика сума, зароблена на моїй попередній роботі. До сгодинатью, я нічого не приватизував і не отримував гроші іншим способом. Я був ненадійний для банку, тому що в той час у мене нічого не було. Все, що мені потрібно було зробити, це почати з того, що у мене було, і поступово зібрати необхідну суму. Протягом багатьох років я боровся з браком коштів, і я трохи заздрив тим, хто став «великим бізнесменом» за одну ніч. Однак у той час я не знав, що переважної більшості тих, кому було набагато легше через приватизації, в даний час більше немає. Сьогодні, звичайно, фінансове питання зовсім інше. Ми прибутковий клієнт для банку, тому у нас немає проблем з отриманням кредиту. Те ж саме відбувається з можливістю залучення європейських субсидій. Завдяки гарному статусу інноваційної компанії ми отримали фінансування НДДКР, а потім і обладнання виробничих потужностей для виробництва техніки.

І як ви сприймаєте цю відповідальність, включаючи ризики, які присутні в бізнесі сьогодні?

Сьогодні я відчуваю себе набагато більш відповідальним, ніж на початку бізнесу. В даний час ми несемо основну відповідальність за те, щоб не втратити довіру наших клієнтів.

SPIDER зарекомендував себе приблизно в 50 країнах. В якій країні найбільші продажі? Куди б ви хотіли експортувати?

Найбільшим ринком є Англія, завдяки традиції догляду за газонами. Цього року ми вийшли на такі екзотичні ринки, як Нова Каледонія, Панама, Тасманія і Гаваї.

Ви працюєте над подальшим розвитком, інноваціями, ви додали сніговий плуг. Хто є творцем ідеї? Ви, власною персоною?

Звичайно, я угодинатвую у дослідженнях і розробках, але серцем центру розробки є мій племінник Павло Вондрачек, з яким я почав проектувати і виробляти косарки кілька років тому.

Єва Брикси, журнал «Фреш Тайм»